27 juli 2023 – Leonie van Spronsen blogt over hoe normaal we het vinden om vooraf te betalen (een jaar van tevoren!) voor een ticket voor Taylor Swift en dat liever niet doen voor een reservering in de horeca.
Een paar weken geleden konden we in Nederland eindelijk kaartjes kopen voor het bezoek van muziek icon Taylor Swift aan Nederland volgend jaar. Een fan moest door een flink aantal hoepels springen om de kaarten te bemachtigen, inschrijven, ingeloot worden, code & link gebruiken om in te loggen, wachten met 19.000 fans voor je in de rij en daarna de hoofdprijs betalen. Maar deden we het massaal? Ja. Deed ik dat ook? Ik deed dat ook.
Het zette me wel aan het denken. Ik ben buiten levensgroot fan van de horeca ook best gek op theaterbezoek en voor een artiest als Elton John of zoals nu Taylor Swift bezoek ik ook nog wel eens een concert. In alle gevallen moet ik vooruit betalen. Voor een leuke cabaretshow in die prachtige Leidse Schouwburg is de schade beperkt maar voor een kaart bij Taylor ben je niet met twee tientjes klaar. Dit is tevens altijd ver van tevoren en bij de aanschaf van het ticket weet ik dat ik het geld nooit meer terug krijg, als ik onverhoopt toch niet kan. Dat accepteer ik volledig.
Hoe kan het dan toch zijn dat wij als branche deze vrijheid totaal niet krijgen? Zoals gezegd ben ik hier net zo goed schuldig aan, ik boek ook graag een hotel dat ik nog niet vooraf hoef te betalen en frons toch even kort de wenkbrauwen als ik een aanbetaling moet doen voor een restaurant.
Dat is toch een hele vreemde dubbele standaard? In beide situaties krijg je een show, een service waar vooraf flink op geoefend wordt, waar kosten voor worden gemaakt en beiden zijn in het leven geroepen om te zorgen dat je als gast een fantastische tijd beleefd.
Bijna tien jaar geleden aten wij bij Alinea in Chicago, waar we “gewoon” tickets voor de show moesten kopen. De kosten van het ticket waren ter hoogte van de menuprijs, dranken en extra’s moesten dan op de dag zelf worden afgerekend. In de culinaire wereld gebeurde dit incidenteel al eens bij de absolute top maar Alinea noemde het ook echt tickets. Dit is nooit aangeslagen in de restaurantwereld (in de breedte) maar het blijft een goed idee, goed voor uw liquiditeit en een eerlijke ruil voor uw creatieve talenten.
En alhoewel ik zeker fan ben van Taylor Swift, laat ik mijn dubbele standaard los. Ik ben namelijk een grotere fan van onze horeca.
Leonie van Spronsen, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Van Spronsen & Partners is een horeca-adviesbureau voor de gastvrijheids- en vrijetijdsindustrie. Het bedrijf is sinds 1987 actief binnen deze branche en gespecialiseerd in haalbaarheidsonderzoeken, conceptontwikkeling, rendementsverbeteringen, horecavisies en -beleid, managementondersteuning en marketing & communicatie. Onze collega’s van Rollema & Partners en Van Spronsen Salaris bieden ook horeca-administratie en salarisadministratie speciaal voor de gastvrijheidsbranche.
Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.