22 februari 2024 – Een blog van Jeroen Boon met een toelichting op de vraag die hij regelmatig krijgt van horecaondernemers: waarom moet ik weer die voorraad tellen?
Afgelopen week kreeg ik van een redelijk nieuwe klant de vraag waarom het belangrijk is om de voorraad met enige regelmaat te tellen? Ik heb hem het voorbeeld van mijn privé bewaardrang gegeven!
Een paar keer per jaar, ruim ik onze proviandkast (ja, zo noemen wij die thuis nog) thuis op. Ik zal u de details besparen maar wat ik tegenkwam over de data was o.a. pesto, fond, een aangebroken fles frambozenazijn (datum onbekend) en nog meer van dit soort producten, die ik te weinig gebruik of dubbel koop omdat ik niet zeker weet of het in de proviandkast staat. Alles over de datum weggegooid!
Mijn bewaardrang zorgt voor een uitpuilende en niet overzichtelijke kast. Als ik met horecaondernemers praat over hun voorraad, krijg ik met regelmaat hetzelfde beeld als bij mij thuis. De voorraad wordt niet bijgehouden (lees elke maand geteld) en er wordt maar besteld wat nodig is, zonder te kijken wat er eigenlijk moet worden opgemaakt.
Zonde eigenlijk, want je voorraad is een wezenlijk onderdeel van je administratie. Ik adviseer ondernemers om elke maand de voorraad te tellen, en natuurlijk dagelijks de houdbaarheidsdata in de gaten te houden, ook de droogwaren. Zo heb je inzicht in de ‘Tenminste Houdbaar Tot’-data van je voorraad. Heb je veel verschillende producten die over deze datum dreigen te gaan, creëer met deze producten dan een special. Dat scheelt weggooien van eet- en drinkwaren en dat scheelt geld. Duurzaam en je voelt het in je portemonnee, want wat onderaan de streep overblijft is van jou!
Een voorraadtelling helpt je ook inzicht te krijgen in je cijfers. De inkoop van de omzet wordt als volgt berekend: Beginvoorraad plus inkoop (alle facturen voor F&B) minus eindvoorraad. Als je de begin- en eindvoorraad niet hebt, dan heb je geen juist inkoopcijfer, en dus niet de juiste stuurinformatie. Jammer toch?
Ondernemers vinden voorraad tellen vaak gedoe, en dat is het ook, maar wel gedoe dat iets oplevert. Voorraad tellen kost tijd, en wat levert het op? Bruto winst! Wat kost het als je het niet doet? Bruto winst, en dat is zonde!
Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.