Vier seizoenen aan het strand

22 oktober 2019 – Niek Timmermans geeft zijn visie op ontwikkelingen langs de Noordzeekust.

Regelmatig wordt mij gevraagd naar de trends en ontwikkelingen die we op het strand zien. Steeds meer gemeenten willen een uitgesproken visie op hetgeen er aan hun kust al dan niet mogelijk zou moeten zijn. De consument van vandaag en zeker van morgen vindt slapen op het strand een feest. Dat zien we ook terug aan de groei van de zogenaamde strandhuisjes. In de zomer betaal je hier dikwijls evenveel als voor een weekje camping in de Provence of aan het Gardameer. Maar goed… wat wil je ook met zo’n prachtig uitzicht op zee en zand tussen je tenen zodra je naar buiten stapt.

Met de ambitie van veel gemeenten om niet alleen in de zomer publiek te trekken maar ook in het laagseizoen zien we dat er allerlei activiteiten plaats vinden om mensen naar de kust te trekken. Dit lijkt aardig te lukken: In de afgelopen vijf jaar nam het aantal overnachtingen langs de kust in de periode september-maart met 20% toe, terwijl de groei in de zomerperiode ‘slechts’ 6% bedroeg. Uiteraard is het aandeel van de zomerovernachtingen (bijna 75%) nog fors groter, maar opvallend is de ontwikkeling wel.

De groei komt vooral voor rekening van de buitenlandse toeristen, in de winterperiode nam het aantal overnachtingen van deze groep met bijna 50% toe. Al deze bezoekers en vooral de buitenlandse, besteden uiteraard ook geld in de horeca, cultuur, leisure en retail. Niet bevreemdend dat er dus door gemeentes ook op het strand wordt ingezet op uitbreiding en diversiteit van het aanbod in de winter. In steeds meer badplaatsen krijgen strandpaviljoenhouders hierdoor de mogelijkheid om jaarrond te exploiteren. Hiervoor gelden wel andere regels ten aanzien van de bouw, die doorgaans de kwaliteit ten goede komen. Door de mogelijkheid om ook in de winter op het strand een hapje te kunnen eten of een feestje te kunnen vieren nemen de keuzemogelijkheden voor de bezoekers toe, en daarmee ook de aantrekkelijkheid van het strand. De afgelopen 3 jaar nam het aantal jaarrondpaviljoens al toe met 15% naar een totaal van circa 165, waarmee nu circa 40% van de paviljoens langs de kust het gehele jaar geopend is.

In onze optiek is dit echter geen ‘heilige’ verhouding. In de toekomst zal het aandeel verder toenemen, echter is het juist raadzaam om op gemeentelijk niveau te kijken naar wat past, mede gebaseerd op huidig aanbod (ook alternatief) en vraag (huidig, maar vooral toekomstig). De wens van veel gemeenten om een vier seizoenenbadplaats te worden,  wordt niet ingevuld door slechts meer aanbod op het strand toe te staan. Juist ook aanbod in de directe omgeving, maar vooral ook plannen voor stimulering van de vraag (verbetering openbare ruimte, toeristische en zakelijke trekkers) zorgen voor kansrijke ontwikkeling.

Eens verder praten over de toekomst van uw badplaats? Ik drink graag deze winter een cocktail met u op het strand…

Contact

Niek Timmermans, senior adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.

Bekijk voor meer gegevens onze brancheinformatie ‘Het strandpaviljoen in beeld

 

Deze blog is geschreven door Niek Timmermans, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via niektimmermans@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.