7 juli 2017 – Marjolein van Spronsen over een ultiem gastvrij gebaar. Onuitvoerbaar voor de meeste horecabedrijven, privacy gevoelig maar wel iets om over na te denken!
Recent las ik een interview met Steve Plotnicki of Opinionated About Dining op de website van Luxuo.
Zij schrijven met name over ‘de top luxe’ voorbeelden in allerlei sectoren en dus met enige regelmaat ook over de horeca. Steve Plotnicki geeft in dit interview onder andere aan dat hij denkt dat de meeste top restaurants hun gasten van tevoren googlen. Hij geeft daarbij het voorbeeld van René Redzepi van Noma die 46 leden van zijn organisatie ‘Opinionated About Dining’ had uitgenodigd voor één van de laatste avonden van restaurant Noma. Hij had Steve Plotnicki gevraagd een korte bio te schrijven over deze mensen, zodat hij een gespreksonderwerp had als hij ze aan tafel bezocht. In bovenstaand interview geeft hij aan er om te durven wedden dat meer bedrijven in de top, zoals de ‘World’s 50 Best Restaurants’, dit doen. We zouden het eens aan Jonnie en Thérèse Boer of Jacob Jan Boerma en Kim Veldman kunnen vragen ;-).
Voor restaurants in de top kan het nuttig zijn om enigszins een beeld te hebben van wie er komt eten. Alhoewel ik moet opmerken dat ik er nog nooit iets van gemerkt heb, terwijl wij met enige regelmaat de afgelopen jaren 3-sterren restaurants hebben bezocht. Toch kan ik me er iets bij voorstellen! Zeker voor chefs die moeite hebben om een praatje te maken aan tafel, kan iets meer achtergrondinformatie handig zijn.
Ook voor de luxere hotels is het handig, steeds vaker merk je dat de kleinere en luxere hotels van dit soort technieken gebruik maken. Soms is het alleen dat de conciërge, de herkomst van hun gasten heeft gecheckt. Zodat als je bij een Frans hotel met je Nederlandse nummerbord komt aanrijden, ze je verwelkomen met ‘bonjour, madame van Spronsen’, omdat je de enige Nederlandse gast bent. Maar in 2014 hebben wij een rondrit gemaakt door Amerika waar wij in Chicago ook bij een grote Amerikaanse keten ontvangen werden met ‘Welcome, family van Spronsen’. Dus ook deze conciërge moet hebben gegoogled.
Je zou dus je afdeling reserveringen een korte ‘Google’ check kunnen laten doen en deze bij de reservering voegen. Zeker als je een restaurant of hotel hebt waar je de gasten met naam wilt aanspreken is dit handig. Maar ergens blijft ook hierbij de privacy een rol spelen en kan ik mij voorstellen dat er ook gasten zijn die hier helemaal niet op zitten te wachten. Ken jij nog meer voorbeelden waarin je op een positieve manier Google in relatie tot je gasten kunt gebruiken?
Marjolein van Spronsen, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wil jij contact opnemen dan kan dat via marjoleinvanspronsen@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.