Ook zo’n hekel aan dat woord discipline?

19 maart 2024 – Een blog van Jeroen Boon over de administratieve organisatie, het belang van tijdig, gedisciplineerd en accuraat bijhouden van de informatie van waaruit u uw bedrijfsvoering kunt bepalen. En toch heeft ook hij een beetje hekel aan het woord discipline.

Ook zo’n hekel aan dat woord discipline?

Ik heb een beetje een haat liefde verhouding met het woord discipline, het staat gevoelsmatig voor het “moeten” van iets. Op het gebied van de administratieve organisatie kom ik regelmatig ondernemers tegen die het helemaal met mij eens zijn op dit gebied. Het “moet” gebeuren.

Ik ben echter ook vader van 3 opgroeiende meiden en heb ondertussen wel geleerd dat een beetje discipline de sfeer en de loop van de dag in ons gezin behoorlijk kan beïnvloeden. Ik spreek veel ondernemers die in hun gastvrijheid ook ervaren dat een strakkere organisatie meer ruimte biedt om gasten net dat beetje extra aandacht te geven omdat alles om je heen goed georganiseerd is. Dat begrip is er dus wel! Maar als het gaat over het tijdig, gedisciplineerd je boekhouding bijwerken wordt het opeens een stuk lastiger.

Toch zijn die ondernemers die dagelijks hun kas, debiteuren etc. bijwerken vaak een stuk minder tijd bezig met de boekhouding dan ondernemers die daar pas een stuk later voor gaan zitten.

Komen er dan vanuit de omzetverantwoording per dag vragen naar boven over bijvoorbeeld een kasverschil of contante betaling, dan is het vaak eerst het rooster erbij pakken om te bepalen wie er die dag ook al weer in charge was en dan pas kan je vragen wat er is gebeurd. Hopelijk weet degene dat dan nog.

Recent kwam ik weer een voorbeeld tegen van een ondernemer die tijdelijk die discipline niet heeft kunnen opbrengen, en vervolgens veel vragen kreeg vanuit ons over de administratie. Het vervelende is dat het corrigeren en achteraf opzoeken veel tijd en geld kost.

Een debiteur van maanden geleden niet verstuurd? Heb je alle gegevens nog? Je krijgt in ieder geval het geld waarvoor je het werk al lang hebt verricht pas veel later. Een groot kasverschil? Jij als ondernemer betaalt dit.

Enfin, ik wens u een gedisciplineerd 2024 toe, en indien gewenst, helpen we u graag mee verder!

Deze blog is geschreven door Jeroen Boon, account manager bij Rollema & Partners horeca-administratie. Wilt u contact opnemen dan kan dat via jeroenboon@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 66 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.