13 oktober 2017 – David Maartense blogt over het gebrek aan fatsoen wanneer Nederlanders moeten wachten op een drankje. Hoe lossen we dit op?
Als er een ‘fatsoensnormen tijdens het wachten’-ranglijst zou bestaan, zouden wij als Nederlanders ergens onderaan eindigen. Het was weer eens raak toen ik laatst in de rij stond voor een biertje op een festival. Het boeit niemand dat je al 10 minuten langer wacht dan de meesten mensen om je heen, want “Ik heb nu dorst en wil NU drinken”.
Mijn gedachtes gaan dan direct terug naar Londen, waar de mensen (over het algemeen) beschaafder zijn. Bij het instappen in een bus werd altijd een wachtrij gevormd, in plaats van een overvolle trechter aan mensen die zich tegelijk naar binnen wurmen. Ook aan de bar was de houding van mijn ‘medewachtenden’ vaak relaxter, eerder de vraag krijgen wat je wilt drinken betekent niet direct eerder geholpen worden. Iedereen begreep dat.
Wachtrijen zijn nooit leuk, maar zijn onoverkomelijk op drukbezochte feesten en festivals. De taak van het barpersoneel om hier goed mee om te gaan. Tijdens de briefing krijgen ze te horen welke hoek/gedeelte van de bar zij in de gaten moeten houden. Top natuurlijk, het is alleen lullig als je als bezoeker dan net op die ‘grijze plek’ staat waarvan niet duidelijk is of barman A of barman B hier verantwoordelijk voor is. Voor je het weet sta je een kwartier lang uit te drogen zonder dat iemand naar je omkijkt.
De slimmeriken zoeken direct een andere plek op, je wilt tenslotte zo snel mogelijk je drankje. Het zou echter meer beleefd zijn om het personeel er op te wijzen dat er aan de overkant iemand staat die al langer wacht. Misschien zou die even geholpen moeten worden. Helaas gebeurt dit maar zelden.
De irritaties in de Nederlandse wachtrij ontstaan door twee punten: gebrek aan fatsoensnormen bij je medewachtenden en gebrek aan inzicht bij het personeel. Dat degene voor je consequent overgeslagen wordt gaat nou eenmaal irriteren. Wanneer je aan de beurt bent sta je deze plek niet meer af, het duurde immers al zolang. Het resultaat is een vicieuze cirkel van ellende waarbij niemand het de ander gunt dat die eerder aan de beurt is.
De oplossing zou een kleine kwaliteitsimpuls bij een groot gedeelte van het festival- en/of barpersoneel zijn. Daarnaast, belangrijker zelfs: wij, als Nederlanders, mogen wel iets toleranter worden. Iets rustiger zijn tijdens het wachten. Geef elkaar de ruimte en lach. Het is allemaal niet zo moeilijk.
That’s it. Zodra we dit doen, stijgen we vanzelf, plekje voor plekje op de ranglijst. Ondertussen mogen we in onze handjes knijpen dat zo’n rare ranglijst van ‘fatsoensnormen tijdens het wachten’ helemaal niet bestaat. Want die schaamtevolle plek in de onderste regionen die we nu innemen als land zijnde, kan echt niet.
David Maartense, medewerker marketing en communicatie van Spronsen & Partners horeca – advies. David is te bereiken via e-mail op davidmaartense@spronsen.com en telefonisch op 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.