8 december 2015 – Hostels in Europa ken ik voornamelijk als stinkende holen waar jonge en voornamelijk dronken backpacktoeristen zwetend naast en boven elkaar liggen voor een zo goedkoop mogelijke slaapplek. In het verleden heb ik bovendien zelf diverse malen bijgedragen aan het creëren van dit imago. Dit klassieke hostel-imago is echter langzaam aan het bijtrekken. Eén van de partijen die zeer actief is voor deze imago turn-around is de snelgroeiende design-hostelketen Generator. Deze keten is actief in diverse Europese hoofdsteden en opende onlangs haar negende vestiging in Parijs met maar liefst 916 bedden. Naast de klassieke gedeelde slaapzalen hebben zij ook tweepersoons kamers en penthousekamers met eigen dakterras, allemaal met een eigen badkamer. Deze verluxing van hostels zorgt voor een nieuw fenomeen: concurrentie voor de hotelsector, van onder naar boven.
Het toepassen van yield en de toegenomen prijstransparantie door de online bookingskanalen heeft in het hotelsegment gezorgd voor concurrentie van boven naar beneden. Door buiten het hoogseizoen de kamerprijzen te verlagen begonnen de hotels met vijfsterren te concurreren met de hotels met viersterren, die op hun beurt weer gingen concurreren met de hotels met driesterren. De één- en tweesterren hotels delfden het onderspit en zien we langzaam uit de markt verdwijnen. Onder de hotelmarkt zaten nog de hostels met hun slaapzalen, maar die zorgen met het aanbod van privékamers en de algehele verluxing nu voor nieuwe concurrentie voor de hotels, van onder naar boven.
Naast diverse restaurants, cafés en lounges zijn bij Generator ook werkplekken ingericht. Natuurlijk richt het bedrijf zijn pijlen met name op de toeristische markt, maar ook een deel van de zakelijke markt (young urban creatives) maakt maar wat graag gebruik van de design ingerichte werkplekken op deze bruisende locatie.
In het voorjaar van 2016 staat de volgende opening van Generator op de rol, in Amsterdam. Aan de Mauritskade verbouwen ze een pand van 7.000m². Ook zijn er volgend jaar openingen gepland in Rome en Stockholm. De onderkant timmert aan de weg en de aanval op het reguliere hotelsegment is ingezet.
Niek Timmermans, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca-advies. Niek is te bereiken via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch via 071 541 88 67
Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.