Horeca als buurtverbinder

26 september 2023 – Een blog van Leonie van Spronsen, over de mogelijkheid die er ligt voor restaurants om de buurt waarin ze gevestigd te zijn aan zich te binden door gratis of goedkope maaltijden te delen met de buurt uit wat er over blijft in de zaak. Minder foodwaste en een betere persoonlijke band met de buren. Win-win.

Horeca als buurtverbinder

Als bewoner van de pijp, middenin de stad Amsterdam, gebruik ik graag de app Too Good To Go. Hier is een ruim aanbod van winkels, ambachtslieden en fastservice zaken die hun overschot aanbieden. Het gaat dan bijvoorbeeld om een tas boodschappen waarvan niet precies bekend is wat er in zal zitten ten tijde van aankoop, overgebleven croissants, sushi of pizzaslices. Nog heel lekker maar producten die het bedrijf niet meer gaat verkopen en niet meer mee kan nemen naar de volgende dag/week.

Wat mij opvalt? Ik zie zelden restaurants op deze app. En dat is een gemiste kans denk ik.

Nu werk ik niet voor deze app en ben ik ook echt niet van mening dat dit de enige mogelijkheid is voor dit type concept. Sterker nog, ik denk dat u dit veel beter op kleinere schaal kan aanpakken.

Ik moet denken aan de familie van goede vrienden van mij, zij hebben een vinoloog in de familie die heel veel wijn toegestuurd krijgt. Hij moet deze ook zeker allemaal proeven maar dat is meestal met een aantal slokken tot een glas wel gedaan, vaak krijgt hij daar zes flessen voor opgestuurd. Daar kunnen ze met z’n allen niet tegenop drinken. Hun buren weten allemaal op gezette tijden kunnen ze even een blik werpen in de portiek van deze familie en eventueel een flesje meenemen. De familie is zeer geliefd in de buurt 😉.

En voor restaurants geldt nu eenmaal ook, als bijvoorbeeld maandag en dinsdag de sluitingsdagen zijn: dan blijft er zondagavond vaak wat over dat moet worden weggegooid. Zonde.

We weten ook allemaal dat er soms wat wrijving kan ontstaan tussen horecaondernemer en bewoners. Deze problemen kunnen samen worden aangepakt. Waarom maakt u het geen regel in uw restaurant dat op de avond voor de sluitingsdagen (of iedere avond als dat voor u relevant is) er van de overgebleven mise-en-place wat mooie gerechten worden gemaakt en die worden langsgebracht in de buurt. Dit hoeft echt geen onderneming van uren te zijn. En wellicht is het in het begin even zoeken, maar u of uw personeel leert van zelf de huizen kennen waar ze zeer welkom zijn. Wie er in de buurt net even wat meer hulp kan gebruiken. Zo gaat u van mogelijke bron van overlast naar buurtverbinder en gooit u ook nog eens veel minder weg: win-win.

En welke horecaondernemer wil nu niet bekend staan als buurtverbinder?

Deze blog is geschreven door Leonie van Spronsen, adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via leonievanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.