Herstel van de horeca, wat kan de gemeente doen?

25 januari 2021 – Adviseur Niek Timmermans, blogt over wat gemeenten kunnen doen om, zodra de horecasluiting achter de rug is, deze sector te ondersteunen.  

Herstel van de horeca, wat kan de gemeente doen?

Wij schrijven met regelmaat horecavisies voor grote en kleine steden, waarbij het gaat om een vooruitzicht van 5 tot 10 jaar. Recent horen wij steeds vaker vragen vanuit gemeenten over ondersteuning bij het opstellen van een horeca herstelplan voor de korte termijn, zeg maar vanaf de dag na de horecasluiting. Dat klinkt natuurlijk leuk, een horeca herstelplan, maar wat kun je als gemeente nou doen om het herstel van de horeca de bespoedigen en waarom moeten we dat eigenlijk allemaal willen? 

Realistisch gezien zullen de meeste gemeenten niet in staat zijn om een financiële bijdrage te leveren aan de horeca. Afgelopen voorjaar zagen we op veel plaatsen dat de mogelijkheden voor terrassen werden verruimd, zowel qua oppervlakte als qua openstelling. Er werd impulsief en snel gehandeld. Nu is er meer tijd om een plan te bedenken, om je voor te bereiden en na te gaan op welke vlakken je als gemeente nog meer een bijdrage kan leveren voor een spoedig herstel van de sector. Dat zal per gemeente verschillen maar je kunt bijvoorbeeld denken aan het kwijtschelden van heffingen, diverse regels verruimen, maar ook aan het opknappen van openbare ruimte om horecagebieden aantrekkelijker te maken. Het is van belang om continue te kijken naar ontwikkelingen en met de kennis van het moment te bepalen welke oplossingen mogelijk zijn om het herstel te versnellen. Ondernemers zullen zelf ook creatieve oplossingen hebben, zorg dat er snel ruimte voor komt om die ideeën dan ook uit te kunnen realiseren.  

Net als in de bestrijding van het virus is ook een herstelplan een opeenstapeling van maatregelen die tot het gewenste effect moet leiden: een zo snel en goed mogelijk herstel van de horecasector. Die gezonde horecasector zie ik toch echt als een breed maatschappelijk belang. Het zorgt voor een levendig centrum en draagt daarmee bij aan de leefbaarheid van een stad of dorp. Het zijn plekken voor ontspanning waar de komende periode nog meer dan anders behoefte aan zal zijn. 

Uit een korte inventarisatie blijkt dat veel gemeenten nog aan de slag moeten met een dergelijk plan, horeca is een belangrijk onderdeel van de lokale cultuur, dus wacht niet te lang. 

Niek Timmermans, senior adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via niektimmermans@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn. 

Van Spronsen & Partners is een horeca-adviesbureau voor de gastvrijheids- en vrijetijdsindustrie. Het bedrijf is 34 jaar actief binnen deze branche en gespecialiseerd in haalbaarheidsonderzoeken, conceptontwikkeling, rendementsverbeteringen, horecavisies en -beleid, managementondersteuning en marketing & communicatie. Onze collega’s van Rollema & Partners en Van Spronsen Salaris bieden ook horeca-administratie en salarisadministratie speciaal voor de gastvrijheidsbranche. 

Deze blog is geschreven door Marjolein van Spronsen, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via marjoleinvanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.