30 januari 2017 – Al ruim 8 weken heerst in Nederland een griepepidemie. Veel zieken in mijn omgeving, hetgeen ook bleek uit alle berichten op Facebook. Want hoe sterk horecamedewerkers ook zijn, ook deze mensen worden wel eens ziek. Als ondernemer kun je het in deze weken dan ook slecht treffen. Helemaal wanneer de één na de ander zich ziek moet melden. Je restaurant zit vol, er kan geen reservering meer bij, maar je komt acuut personeel te kort. Overmacht, maar je gasten komen voor dat avondje uit met lekker eten zonder zich druk te hoeven maken.
Je staat met je rug tegen de muur, hebt inmiddels alle oud collega’s gebeld of ze alsjeblieft een uurtje kunnen meedraaien. Dit klinkt raar voor de niet horeca medewerker, maar in de horeca is het de normaalste zaak van de wereld om oud werknemers te bellen om bij te springen. Mooi vak hè?! Maar goed, een paar oud medewerkers kunnen bijspringen, maar je komt gewoon echt personeel te kort. Wat nu? Je hebt een aantal opties, waar ik zowel als gastheer en als gast in het verleden kennis mee heb gemaakt.
Zo at ik vorig jaar rond deze datum bij een met één Michelin ster bekroond restaurant. Al na het voorgerecht, waar we toch even op hadden zitten wachten, werd verteld dat het allemaal wat langer kon duren vanwege een aantal zieken. Mijn inziens eigenlijk ruim te laat gecommuniceerd. Dit weekend kwam ik een bericht tegen op Facebook van een sterrenrestaurant waarin gemeld werd dat ze ’s avonds onderbezet waren qua personeel. In het bericht stond ook dat ze er alles aan deden om iedereen een prettige avond te bezorgen. Gasten die hier ’s avonds gingen eten konden dus op Facebook lezen wat ze die avond konden verwachten.
Toch vraag ik mij af of dit de juiste manier is. Ondanks dat het overmacht is betalen gasten hetzelfde bedrag en zijn we het met elkaar eens dat ze toch dezelfde kwaliteit moeten kunnen verwachten. Stukje risico van het ondernemerschap! Ik ben van mening dat communicatie absoluut belangrijk is, dit restaurant deed dat perfect. Misschien is het zelfs nog beter je gasten tegemoet te komen. Je zou er bij kunnen zetten dat je vanwege eventueel verwachte overlast het aperitief van het huis is. Een klein gebaar, ja het kost een beetje geld, maar tevreden gasten is waar het allemaal om draait.
Pak het in ieder geval niet zo aan zoals ik vorig jaar meemaakte, op de avond zelf pas zeggen wat er aan de hand is. Of zeg niks en loop de benen uit je lijf of vertel het en kom je gasten tegemoet. Je kan en mag naar mijn mening het probleem nooit bij een gast neerleggen.
Bram Kosterink, adviseur Van Spronsen & Partners horeca-advies. Bram is te bereiken via e-mail op bramkosterink@spronsen.com en telefonisch op 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.