31-08-2015 – Armand Sol interviewde Yuhwi Hoebe, met wie hij studeerde van 2004-2008. Kort na zijn slagen heeft Yuhwi samen met een vriend het dorpscafé in Bergen overgenomen en omgedoopt tot ‘De Vooruitgang’. Ze waren toen 24 jaar en zijn nu ruim 5 jaar later een hoop meer ervaring verder.
“Je moet mensen altijd behandelen zoals je zelf behandeld wil worden.”
Hoe ben je op het idee gekomen om De Vooruitgang over te nemen?
Avontuur – “Eigenlijk een slecht verhaal vind ik zelf! Tijdens Bevrijdingspop in Haarlem 5,5 jaar geleden was het ontzettend druk en konden we amper bij de bar komen. Ik ben toen naar een vriend van mij gegaan die in het Carlton werkte. Aan die bar hoorden we dat er een pand in Bergen te koop stond. Ik kende het goed, omdat ik zelf in Bergen ben opgegroeid en er in de horeca heb gewerkt. Eerst wilde ik het avontuur alleen aangaan, maar uiteindelijk heb ik besloten om er met mijn huidige compagnon Kas in te stappen. We hebben gewoon berekend wat je moet omzetten om het rendabel te krijgen en vrij snel daarna zaten we aan de onderhandeltafel.”
Onderhandelen – “In eerste instantie kwamen we er niet uit met de vorige eigenaar. Doordat we hoorden dat een ander café in Bergen ook op korte termijn zou sluiten, realiseerden we dat we misschien de vaste klantenkring van dat café konden overnemen. Dat maakte het interessanter. Dat café sloot op een woensdag tijdens het WK voetbal in 2010 en op de vrijdag in dezelfde week was onze vuurdoop tijdens de wedstrijd tussen Nederland en Brazilië. Dat was meteen een succeservaring!”
Investeren – “We waren 24 toen we begonnen en door de jaren heen hebben we veel geïnvesteerd. Het was een smerige oude bende toen we het kochten en het zag er niet uit. We hebben alles gestript en stukje bij beetje opnieuw opgebouwd.”
Wie wil je met de Vooruitgang bereiken?
Dorpscafé – “We zijn echt een dorpscafé voor de inwoners van Bergen en draaien geen Nederlandse muziek. Een ander café dat zich richt op de locals in Bergen doet dat wel, dus daarmee onderscheiden we onszelf. We richten ons op iedereen tussen de 18 en 65 jaar die zich normaal gedraagt en we krijgen bijna geen toeristen binnen. Voor toeristen is het niet uitnodigend omdat we geen terras hebben. Door alle geluidsbeperkende maatregelen die zijn opgelegd door de overheid hebben we nu zeven-dubbel glas en kun je amper naar binnenkijken. Daardoor lijkt het voor mensen die het niet kennen een smoezelig café. Vroeger was Bergen een bruisend dorp met verschillende cafés en discotheken, mensen kwamen uit Amsterdam om hier te stappen. Dat zijn lang vervlogen tijden. De terrassen en cafés die zich richten op de toeristen hebben ’s avonds vrij weinig te doen en vanaf november is het daar helemaal rustig. In ‘De Vooruitgang’ komt de eerste gast om 16.00 binnen en gaat de laatste om 2.00 uur de deur uit.”
In hoeverre heeft de bezoeker / gast invloed op jouw concept?
“Als ik nu het bedrijfsplan weleens teruglees, dan is er veel veranderd. We wilden bijvoorbeeld qua muziek een pop/rock café zijn, maar na de eerste maanden gaven de jongeren aan dat ze ook graag hip-hop, dance of top-40 muziek wilden horen. Daardoor gingen er een aantal naar andere cafés. Daar heb ik naar geluisterd en actie op ondernomen. Muziek bepaalt de sfeer in een café en we stemmen de muziek altijd af op de gasten die aanwezig zijn. Nu is het overdag vooral classics, rock en soul en verandert dat naar mate de avond vordert in meer in ‘jeugdige muziek’.”
Woensdag techno DJ’s – “We dachten eerst met live-bandjes te gaan werken, maar dat kost een hoop en levert eigenlijk weinig extra’s op. De eerste avond die we hebben georganiseerd met house-DJ’s stond stampvol en kostte bijna niets. Dat was goud en daar zijn we verder in gegaan. Zo organiseren we op woensdagen in schoolvakanties house en techno-feestjes. Tijdens deze ‘Wauze Woensdag’ zetten we een DJ neer en hebben uit de hele omgeving geen concurrentie. In alle veertig edities is er slechts ééntje rustig geweest. Daardoor hebben we ook grote namen uit de dance scene naar Bergen kunnen halen.”
Snacks tijdens borreltijd – “Wat ik altijd belangrijk vind in een café als dit, is dat je mensen behandelt zoals je zelf ook behandeld wil worden. In ons borreluur tussen 17.00 – 19.00 delen we elke dag snacks, worst of kaasjes uit. Op vrijdag doen we dat uitgebreid met soms wel zeven rondes. Zo krijgen gasten elke keer een hapje tussendoor en blijven ze gemakkelijk twee uur langer zitten.”
Sponsoring – “We hebben een eigen voetbalteam en sponsoren verschillende lokale teams waaronder een honkbal- en handbalteam, zelfs de lokale visclub vergadert hier weleens.”
Waar haal jij je inspiratie vandaan?
Aanvoelen en inspelen “Ik ben nog nooit de hort op gegaan om te kijken wat ik in mijn eigen café beter kan doen. We doen wat we denken dat goed is, en blijkbaar werkt dat! Het is belangrijk dat je inspeelt op vragen en wensen van de mensen en aanvoelt wat ze willen. We zijn het enige echte dorpscafé in Bergen waar mensen 365 dagen per jaar, zeven dagen in de week van 16.00 tot 2.00 uur terecht kunnen. Hier is het anders dan in een stad. Juist doordat je een bar voor locals bent, heb je heel veel herkenning.”
Vernieuwen – “Je moet inspelen op je omgeving en blijven vernieuwen. Een klein voorbeeld: vorig jaar was het WK voetbal, dan kopen we een spiksplinternieuwe HD beamer en een nieuwe TV. Daarmee trek je toch meer mensen, en die investering verdien je met gemak terug. Het is zonde als je dan nog met oude meuk zit waar de bezoeker niet op zit te wachten. Dat is hetzelfde als het huren van DJ-apparatuur, je kunt alles huren of je investeert één keer en je hebt het er zo uit.”
Wat is je grootste les geweest?
Startniveau – “Achteraf zou ik in het begin meer geld geleend hebben. Nu zijn we vanaf nul begonnen en duurde het langer om op niveau te komen. We streven naar perfectie binnen de mogelijkheden. Vanuit de overheid krijg je best veel verplichte investeringen voor je kiezen, zoals geluidsbeperkende maatregelen en het rookverbod. Dat zijn investeringen die je liever op een andere manier in je zaak steekt en daar moet je dan een andere financiering voor zoeken. Of je kiest ervoor om lopende schulden af te lossen. Je moet vaak kiezen tussen een perfecte zaak of er ook zelf wat aan over houden.”
Wat zou je willen veranderen?
Baas in eigen huis – “Ik vind het gek dat ik als horecaondernemer geen baas ben in eigen huis. Als ik met nog vier man nazit en de deur uitloop, dan kan ik gezeik krijgen. De overheid ziet dit als het verlengen van de openingstijden. Het rookbeleid is hetzelfde, dat zouden mensen zelf moeten kunnen bepalen. Over het verhogen van de minimale alcoholleeftijd van 16 naar 18 jaar ben ik wel positief. De omzet is sindsdien gestegen en het is beter voor de jeugd en de horeca. Jongeren van 16-17 maken er best vaak een zooitje van en kennen hun eigen grenzen nog niet.”
Wat vind jij de belangrijkste trends waar we rekening mee moeten houden?
Combinatie eten en drinken – “Jonge meiden zie ik veel meer een hapje en drankje doen en niet meer doordeweeks uitgaan. Het is niet meer alleen bier zuipen, de combinatie van eten en drinken wordt steeds belangrijker. Er zullen in de toekomst nog heel weinig kroegen zijn die alleen op het schenken van bier kunnen blijven bestaan. Vroeger werd natuurlijk overal nog gerookt, toen paste het niet om ook eten aan te bieden. We zullen toch meer moeten bieden.”
Barhangen – “Daarnaast willen bezoekers vermaakt worden. Er is tegenwoordig zoveel te doen (festivals, feestjes en de invloed van smartphones), dat het “barhangen” onder jongeren steeds minder populair wordt. De tijd dat een horecaondernemer zijn deuren kon openen en dat het vanzelf wel vol loopt zijn echt voorbij. Je moet blijven organiseren en vernieuwen wil je nog mensen naar je zaak trekken.”
Wat wil je nog bereiken?
Genieten – “We hebben ervoor gekozen om volle diensten te draaien. We werken allebei 3 dagen per week en besteden één dag uit. Met opstarten en afsluiten werken we van 15.00 tot 3.00 uur. We draaien allebei zo’n 40-45 uur per week maar zijn wel vier dagen vrij. In het begin werkten we 60 uur in de week, maar dat is niet leuk meer. Je moet gezellig doen in een dorpscafé, en dat trek je niet als je dat zes dagen achter elkaar doet. Je moet lekker genieten van het leven!”
Maak er iets leuks van! – “We leven in een wereld die draait om geld, dus het is heel belangrijk om er genoeg van te hebben wil je een onbezorgd leven kunnen leiden. In mijn leven wil ik vooral gelukkig en een lekker relaxed zijn. Het is een bewuste keuze om niet zes, zeven dagen in de week te werken, ik zou daar niet gelukkig van worden. Je bent maar één keer op deze aardkloot, dus maak er alsjeblieft iets leuks van!”
Armand Sol over deze reeks interviews: “Als eMarketeer ben ik dagelijks bezig met doelgroepen en ijkpersonen. Mijn interesse naar de mens achter deze doelgroepen en hun visie op het ondernemerschap werd steeds groter. Tijdens gesprekken met de adviseurs van Van Spronsen & Partners en verschillende klanten merkte ik hoe interessant en leerzaam ondernemers over hun vak en motivatie kunnen praten. Vandaar deze reeks interviews met gedreven ondernemers. Ik krijg veel inzicht in die mens achter de doelgroepen en we realiseerden ons dat de persoonlijke verhalen ook motiverend voor onze lezers zijn.”
Bekijk ook de eerdere interviews in deze serie met Joost Aartsen (Tosti Creative), Daniël Saat (Restaurant Spirit), Piet Hekker (De Bakkerswinkels), Hans de Bont (Restaurant de Moerbei*) en Ronald Voogel (Restaurant Chapeau!**).
Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.