Croissant hype | Wat brengt 2024?

23 januari 2024 – Marjolein van Spronsen blogt over broissants, crompoucen, moorsants, vierkante en ronde croissants, de croffles, de crospresso’s, de cragels, de tacros, de cronuts, kerstboomcroissants enzovoorts.    

Croissant hype | Wat brengt 2024?

Ik kan echt heel erg genieten van een goede roomboter croissant op zijn tijd, ergens in Frankrijk of van een Franse bakker zoals Mami Gourmande in Leiden of Le Fourniel Sébastien in Amsterdam en het liefst in combinatie met een goede espresso. In het verleden heb ik ook de croissant combinatie waar de croissant hysterie mee is begonnen geproefd: de cronut van Dominique Ansel, een combinatie met een donut. Geef mij maar zijn heerlijk, ouderwetse DKA (Dominique’s Kouing Amann), een fluffy croissant-achtig deeg met een gekaremaliseerde korst. Gebaseerd op een Bretonse specialiteit. 

Na de cronut, volgde al snel de cragel een combinatie van een bagel met een croissant. Daarna kwam de tacro, (taco) en de croffle (wafel). Een iets verder gezochte combinatie kwam uit de Australië in de vorm van de crospresso (een combinatie van een croissant met Nutella en espresso). Het afgelopen jaar werd de vorm bepalend, vooral in Londen kwamen een aantal bakkerijen met vierkante en ronde croissants met allerlei vullingen. Zeker op Instagram een grote hit. We kwamen zelfs een kerstboom croissant tegen! En natuurlijk de Nederlandse varianten zoals de ongekend snel populair geworden crompouce, er is zelfs een House of Crompouce van Bakkerij van Maanen in Amsterdam, en iets minder bekend de moorsant. De combinatie met ijs is ondertussen ook met enige regel maat te vinden. 

Je zou denken dat we wel klaar zijn met het verzinnen van combinaties met de croissant, maar nee hoor, zeer recent heeft het Landmark hotel in Londen vanuit hun Cake Shop hun broissant gepresenteerd. Ik zag de combinatie niet meteen maar het is met brioche. En het ziet er smakelijk uit! 

Wat ik nog kan bedenken is de combinatie met bijvoorbeeld een Zeeuwse bolus of een Zweeds kaneelbroodje. Verder kom ik niet maar ik ben benieuwd welke combinaties we in 2024 gaan zien. Tot nu toe blijft een simpel roomboter croissantje mijn voorkeur krijgen maar er is nu al een vorm of smaakcombinatie voor iedereen! Ik ben benieuwd wat 2024 voor inspiratie brengt.  

Deze blog is geschreven door Marjolein van Spronsen, verantwoordelijk voor de Marketing & Communicatie bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wilt u contact opnemen dan kan dat via marjoleinvanspronsen@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.