Btw aangifte – belangrijke regels & goede gewoonten

8 april 2025 – Een blog van Jeroen Boon over het steeds terugkerende proces van btw aangifte doen. Wat is belangrijk om te weten? Wat zijn goede gewoonten met betrekking tot dit proces? Wat zijn de regels?

Btw aangifte – belangrijke regels & goede gewoonten

Het is weer begin april, dat betekent dat deze maand de btw aangifte van uw bedrijf over het eerste kwartaal van 2025 of maart 2025 moet worden ingediend. Er zijn een aantal belangrijke aandachtspunten met betrekking tot deze aangifte die ik voor u uiteen zal zetten. Heeft u na het lezen van deze blog nog vragen? Dan kunt u ons altijd even bellen of e-mailen voor ondersteuning of advies.

Hoe werkt omzetbelasting betalen?

De af te dragen omzetbelasting of btw (belasting toegevoegde waarde) ontvangt u over elk item dat u verkoopt aan uw gasten. Tegelijkertijd betaalt u zelf ook btw over uw inkoop, investeringen en andere zakelijke aankopen. Dat is de voorbelasting. In de aangifte wordt de voorbelasting afgetrokken van de af te dragen btw. Het bedrag dat overblijft moet worden betaald aan de belastingdienst. Indien de voorbelasting hoger is dan de af te dragen omzet, krijgt u dit saldo terug van de belastingdienst.

Periode voor het doen van aangifte

Bij het aanmelden van uw bedrijf bij de KvK is uw account bij de belastingdienst geopend. Voor de meeste bedrijven is hier besloten dat u per kwartaal omzetbelasting betaalt. Mocht u daarom gevraagd hebben of is er in overleg besloten om dat per maand of per jaar te betalen, dan geldt dat voor u.

Deadlines

Deze btw aangifte moet altijd uiterlijk worden gedaan op de laatste dag van de maand waarin de periode verliep. Dat betekent dat in 2025 de volgende deadlines gelden:

  • Bij aangifte per wartaal: 30 april van het 1e kwartaal, 31 juli van het 2e kwartaal, 31 oktober van 3e kwartaal en 31 januari 2026 van het 4e
  • Bij aangifte per maand: 28 februari van januari 2025, 31 maart van februari 2025 enzovoorts.

Consequenties niet op tijd indienen

Wat gebeurt er dan als een aangifte niet op tijd is ingediend? Dan krijgt u een boete! Maar wel pas na zeven kalenderdagen coulance. Zo’n boete is uiteraard zonde van het geld. De boetes beginnen bij € 82,= per keer oplopend tot € 165,= bij herhaaldelijk niet of te laat aangifte doen.

Goede gewoonten

Wat is er nodig voor een juiste aangifte? Het allerbelangrijkste is dat uw administratie compleet is. Dus aan het eind van uw termijn (kwartaal/maand) moet zowel al uw omzet geregistreerd zijn als alle uitgaven die u heeft gedaan. Dit doet u door wekelijks zelf alle administratie te verzamelen en tijdig door te geven aan uw administrateur en uiterlijk twee weken voor de deadline. Anders is het zelfs voor uw administrateur niet (goed) mogelijk om uw aangifte op tijd te doen. En dat is zonde van uw geld!

Deze blog is geschreven door Jeroen Boon, account manager bij Rollema & Partners horeca-administratie. Wilt u contact opnemen dan kan dat via jeroenboon@spronsen.com, of telefonisch: 071 541 88 66 of via LinkedIn.
Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

In de media
Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.