Het Hostel in beeld

Leiden, 9 oktober 2018 –  Nederland telt in totaal 100 hostels, waarvan meer dan de helft zich in Amsterdam bevindt (51). Rotterdam, Den Haag en Utrecht volgen op grote afstand. Zij komen gezamenlijk tot 16 hostels. In Amsterdam zijn het de mega hostels die de afgelopen jaren hun intrede hebben gedaan. Deze hostels herbergen minimaal 500 bedden en zijn steeds moeilijker te onderscheiden van traditionele hotels. Niet alleen in uitstralingsniveau, ook in kamerprijzen. Dit en meer blijkt uit de publicatie ‘Hostels in beeld’ van Van Spronsen & Partners horeca-advies uit Leiden.

Hostels in Nederland

Klik hier om het volledige boekje te downloaden!

Nederland telt in totaal 100 hostels. Noord-Holland beschikt over de meeste hostels (58), gevolgd door Zuid-Holland (13). Drenthe en Flevoland zijn de enige provincies zonder hostel. Het grootste deel van de hostels bevindt zich in stedelijk gebied (84), de overige hostels zijn gevestigd nabij de kust (8) of in niet-stedelijk gebied (8). Stayokay is met 22 vestigingen de grootste hostelketen in Nederland. Hiervan beschikken er 19 over minimaal één gemixte slaapzaal, de zogeheten ‘dorm-rooms’. Drie van hun hostels zijn terug te vinden in Amsterdam, wat tevens de meest populaire vestigingslocatie is voor andere (buitenlandse) ketens.

Van jeugdherberg tot boutique hostel

Binnen de hostelsector onderscheiden zich verschillende type hostels: de klassieke jeugdherberg, budgethostels, hotel – hostels en boutique – design hostels. De verschillende type hostels variëren ook fors in prijsniveau. Overnachten in een boutique hostel is het duurst (€ 118,- privékamer,  € 41,- dorm-room), een traditionele jeugdherberg het goedkoopst (€ 64,- privékamer,  € 26,- dorm-room). De kamerprijzen in Amsterdam liggen hoger dan in de rest van Nederland. Dit geldt voor zowel een privé-kamer (+48%) als dorm-room (+24%).

Amsterdam

Amsterdam is de hostelhoofdstad van Nederland met 51 hostels. Dit zijn voornamelijk budgethostels die in het centrum gevestigd zijn. De populariteit van de stad heeft ervoor gezorgd dat de vraag naar bedden groter is dan ooit tevoren. Dit zorgde afgelopen jaren voor een opkomst van mega hostels als Meininger, Generator, Via Hostels, Clink en A&O. Zij zijn voornamelijk buiten het centrum gevestigd, in oude kantorencomplexen, laboratoria en scholen. Buiten het feit dat de grond hier relatief goedkoop is, kan er ook groter gebouwd/verbouwd worden. De zeven grootste hostels (500+ bedden) nemen circa 60% van het totaal aantal hostelbedden in Amsterdam voor hun rekening. De verwachting is dat dit soort hostels zich in de toekomst ook in ander grootstedelijk gebied zullen vestigen, al dan niet op kleinere schaal.

Grens tussen hotels en hostels vervaagt

Het jeugdherberg imago wat jarenlang aan de hostels vastgekleefd zat verandert, mede dankzij de nieuwere, eigentijdse trendy concepten. Dat betekent dat hostels zich ook deels als hotel profileren, met minder grote slaapzalen en meer privékamers. Deze kamers hebben een hoger serviceniveau om niet alleen backpackende jongeren aan te trekken maar ook andere doelgroepen (vriendengroepen, stelletjes, families). Kansen liggen er ook voor concepten die zich richten op een specifieke doelgroep, denk hierbij aan hostels voor vrouwen (Hostelle in Amsterdam) of LGBT-friendly hostels. Dit zien we al in bijvoorbeeld Berlijn, Londen en Parijs.

Beleving net zo belangrijk als het bed

Het draait niet alleen meer om een overnachting in een hostel, dit is slechts een onderdeel van het totale concept. De reizende millenial is online aanwezig en zoekt hierbij naar unieke concepten die via sociale media gedeeld kunnen worden. Ook de lobby is een belangrijker onderdeel het geheel geworden, steeds vaker sfeervol ingericht met een trendy design. Hierdoor is het niet alleen een plek voor de hostelbezoeker maar ook voor de local die er komt werken, ontspannen en  ontmoeten.

Download hier het brancheboekje ‘Hostels in beeld’.

Inspiratie nodig? Bekijk de laatste hosteltrends!

Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.