Het Wereldrestaurant in beeld

Leiden, 31 mei 2019 – Het aantal wereldrestaurants in Nederland is de afgelopen drie jaar bijna verdrievoudigd, van 25 in 2016 naar 71 in 2019. Als daar de 35 Live-Cooking formules van Van der Valk bij worden geteld telt ons land al meer dan 100 van deze populaire “all you can eat” formules. Dit blijkt uit de publicatie “Het Wereldrestaurant in beeld” van Van Spronsen & Partners horeca-advies.

Wanneer is sprake van een wereldrestaurant?

In een wereldrestaurant kunnen gasten voor een vaste prijs onbeperkt eten van gerechten uit diverse keukenrichtingen. Het assortiment op het buffet varieert van Hollandse pannenkoeken tot Japanse sushi- en grill specialiteiten en van Amerikaanse barbecue tot Italiaanse pasta en pizza. Afhankelijk van de tijd die je er verblijft betaal je een vaste prijs, meestal tussen de € 25,= en € 35,= per persoon. Dranken zitten daar wel of niet bij, dat verschilt per locatie. De restaurants hebben een gemiddelde verkoop vloeroppervlakte van circa 800m², met uitschieters van soms meer dan 2.000m². In de meeste gevallen bevinden de bedrijven zich aan de rand van een stad, op grote bedrijventerreinen of aan grote doorgaande wegen.

Download de publicatie hier!

Waarom populair?

Wereldrestaurants zijn populair bij een brede doelgroep, van gezinnen met kinderen tot grote groepen en complete families. Ieder segment heeft eigen motieven voor de populariteit van het concept. Centraal in de populariteit zijn het brede assortiment en het onbeperkte eten en drinken voor een vaste, relatief lage prijs. Uiteindelijk wordt het succes van wereldrestaurants bepaald door de immer populaire ‘veel voor weinig’ beleving. Hoewel bijvoorbeeld ook stellen en senioren het wereldrestaurant bezoeken, zijn de voornaamste doelgroepen gezinnen met jonge kinderen, families en andere groepen zoals vriendengroepen of personeelsuitjes.

Regionale verschillen

De dichtheid (aantal wereldrestaurants per 100.000 inwoners) vertoont regionaal sterke verschillen. Landelijk ligt de dichtheid op 0,6 wereldrestaurants per 100.000 inwoners. Met uitzondering van Friesland, ligt de dichtheid het hoogst in de noordelijke provincies (Drenthe, Flevoland, Groningen en Overijssel). Dit is opvallend omdat in deze provincies de dichtheid van de totale restaurantmarkt onder het landelijk gemiddelde ligt. Wereldrestaurant vestigen zich met name in gebieden waar theoretisch de meeste ruimte is voor uitbreiding (lage restaurantdichtheid).

 

 

 

 

 

 

 

 

Verdere groei verwacht

Van Spronsen & Partners horeca-advies verwacht dat het aantal wereldrestaurants de komende jaren verder zal toenemen. Diverse ketens hebben groeiambities, Van der Valk opent in steeds meer locaties Live-Cooking en ook op zichzelf staande vestigingen zullen naar verwachting toenemen. Daar komt bij dat een deel van de wokrestaurants de formule aanpast van wok- naar het nu populaire wereldrestaurant. De concepten liggen in elkaars verlengde; het assortiment wordt uitgebreid met buffetten van andere keukenrichtingen en ‘wok’ op de gevel wordt vervangen voor ‘wereld’. Circa 15% van de huidige wereldrestaurants was voorheen een wokrestaurant. Met nog circa 300 wokrestaurants zijn er genoeg restaurants die de overstap nog kunnen gaan maken.

Download hier het brancheboekje ‘Het Wereldrestaurant in Beeld’.

Inspiratie nodig? Bekijk de laatste Wereldrestaurants horecatrends!

Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.