8 april 2020 – Door de horeca stop als gevolg van de coronavirus crisis in Nederland loopt de horeca indien het in mei met restricties weer open mag 4,4 miljard euro omzet mis. Daarnaast zal de horeca zich dan moeten gaan voorbereiden op de 1,5 meter samenleving, de nieuwe werkelijkheid op het moment dat er weer voorzichtig opgestart mag worden. Waar moet dan allemaal aan gedacht gaan worden? Dit en meer blijkt uit de publicatie ‘De Coronavirus Crisis, de veerkrachtigheid van de horeca in beeld’ van Van Spronsen & Partners horeca-advies uit Leiden.
Ondanks steunmaatregelen van de overheid staat het horeca bedrijf van vele duizenden ondernemers zwaar onder druk, op basis van de voorlopige cijfers van de horecaomzet van 2019 (van het CBS) kan worden vastgesteld dat de branche met de huidige horecastop circa 2,9 miljard euro omzet misloopt. Indien de horeca met restricties in mei weer open kan, dan zal het uiteindelijke omzetverlies van de horeca branche circa 4,4 miljard euro bedragen, indien de horeca ook in mei gesloten moet blijven loopt dit op tot circa 5,8 miljard euro omzetverlies. De NOW en additionele maatregelen van de overheid proberen zo veel mogelijk bedrijven gaande te houden maar zal in de huidige vorm tekortschieten om een deel van de horeca branche overeind te houden.
Een nieuwe werkelijkheid met veel gevolgen voor de horeca. Wat zijn dan de uitdagingen? Hoe ga je gastvrijheid bieden in deze nieuwe werkelijkheid? Dat hygiëne en de 1,5 meter hierin een grote rol spelen is een must, in deze publicatie een paar voorbeelden van wat je kunt doen. Zoals een plastic scherm voor op de bar, trolleys waarop je de gerechten serveert, de rentree van de witte handschoentjes en bijvoorbeeld reserveren op tijdvlakken.
De coronavirus crisis zal voor velen nog een lange nasleep hebben maar zal ook wezenlijk veranderingen tot stand brengen in de horeca branche verwacht Van Spronsen & Partners horeca-advies. Het mono-concept van de horeca laat haar zwakte zien in deze tijden en veel ondernemers zullen gaan nadenken over het combineren van functies in hun bedrijf, rendementen zullen hoger moeten worden (de relatief lage weerbaarheid van veel horecabedrijven wordt nu duidelijk) en hygiëne wordt veel belangrijker voor gasten.
Momenteel worden ondernemers die onder druk staan door de horecastop gedwongen tot creativiteit om de cashflow op gang te houden en daaruit ontstaan allerlei nieuwe, mooie, creatieve initiatieven in Nederland en daarbuiten. Het wijde spectrum aan bewegingen die zich nu laten zien benadrukken het belang van de horeca als branche. Daarnaast geven gasten aan hun ‘huiskamer van de samenleving’ te missen, vooral de terrassen met dit mooie voorjaarsweer. Er wordt ook bij bedrijven waar je nooit maaltijden kon bestellen, nu geëxperimenteerd met take-out en bezorgen. Hiermee doen zij kennis op om zodra er gelimiteerd geopend mag worden, ook nog een deel van hun omzet te compenseren met bezorgen. Want de angst voor het coronavirus is voorlopig nog niet de samenleving uit.
Download de publicatie ‘Coronavirus crisis, veerkrachtigheid van de horeca in beeld’.
Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.