Het 1- en 2- Sterrenhotel in beeld

Van Spronsen & Partners horeca-advies heeft onderzoek gedaan naar de 1- en 2- sterrenhotels in Nederland.

KLIK HIER VOOR DE VOLLEDIGE PUBLICATIE (PDF)

De daling in het aanbod 1- en 2-sterrenhotels zal zich doorzetten

In toeristische (grote) steden, zoals Amsterdam en Den Haag zal altijd vraag blijven bestaan naar budget hotels. Daar zullen dus altijd wel  1-2 sterrenhotels te vinden zijn. Toekomstige economische voorspoed, gecombineerd met de vergrijzing kan echter een toestroom van arbeidskrachten uit andere landen gaan veroorzaken. Deze mensen zullen gedeeltelijk ook gebruik gaan maken van goedkope hotelaccommodaties. Voorlopig worden we echter met een economische crisis geconfronteerd wat de rem zet op deze ontwikkeling.

De concurrentie voor het 1-2 sterrensegment zal alleen maar toenemen

CouchSurfing en AirBnB (Amerikaanse websites) krijgen steeds meer bekendheid als alternatief voor een hotel. Vanuit Duitsland komt de website www.wimdu.de met dezelfde opzet als AirBnB. Ook op deze website zijn bijvoorbeeld in Amsterdam al zo’n 850 adressen te vinden.  De persoonlijke gastvrijheid die bij dit type verblijven wordt geboden is concurrerend genoeg ten opzichte van de 1-2 sterrenhotels. Dit geldt tevens voor Bed & Breakfast’s van hetzelfde prijsniveau. AirBnB zal voornamelijk de jongeren aantrekken en de Bed & Breakfast’s trekt veel 50plus gasten weg. Daarnaast zullen ook de kleinere  3-, 4- -sterrrenhotels steeds meer gebruik gaan maken van yield management waardoor zij op bepaalde momenten het prijsverschil met het 1-2 setrrensegment zullen overbruggen. Deze techniek zorgt voor een enorme druk op de bezettingsgraad van de 1-2 sterrenhotels, mede aan gezien dit type hotel daar duidelijk minder gebruik van maken.

De gast blijft veranderen, een duidelijk beeld van ‘het type gast’ van 1-2 sterrenhotels bestaat niet meer

Waar voorheen locatie het belangrijkste was voor de gast, is nu beleving en prijs-kwaliteit ook belangrijk. Voor de ‘low budget’ zakelijke gast is het prijsniveau gecombineerd met de bereikbaarheid echter nog steeds het belangrijkste. Waar de 1-2 sterrenhotels  zich vaak nog voornamelijk ‘offline’ aanbieden, zijn de gasten ‘online’ op zoek naar hotels en overnachtingsmogelijkheden. Hier ontstaat een gat dat door de hotelier overbrugd moet worden. Niet online aanwezig zijn, betekent niet te vinden en dus geen gasten.

Het hotel classificatiesysteem moet de gast een houvast bieden in hetgeen men kan verwachten

De opzet van het Nederlandse systeem is een mooie voorloper geweest van de wereldwijde trend, transparantie. Open en eerlijk communiceren wat de gast reëel kan verwachten. Vooral de ‘hardware’ dat wil zeggen, de vierkante meters hotelkamer per ster, wel of niet een eigen badkamer enzovoorts, geven duidelijkheid. Alhoewel er waarschijnlijk weinig gasten zijn die kunnen aangeven wat het verschil is tussen de sterren, hebben de meeste hier wel een duidelijk gevoel bij. De ‘software’ zoals de mate van gastvrijheid, is echter is lastiger vast te leggen en hierover is dus ook meer onduidelijkheid.

Daarnaast is het maar de vraag of we met de transparantie van deze tijd wel een classificatiesysteem nodig hebben. Met name de jongere gasten (20 – 40 jaar) achten zichzelf zeer goed in staat om de kwaliteit van een hotel van tevoren te beoordelen. Zij gebruiken de recensie websites waar de ranking ‘door gasten voor gasten’ als een betere graadmeter wordt ervaren dan één door een instantie aangegeven aantal sterren. Daarnaast hebben we ook een Europees systeem waaraan we onze classificatie kunnen aanpassen. Europees is de classificatie echter niet, zoals in Nederland, verplicht. Dit biedt natuurlijk geen duidelijkheid voor de gast. We gaan er absoluut naar toe dat in de toekomst de hardware  en software (beoordelingswebsites) zullen worden gecombineerd in een nieuw hotel classificatiesysteem.

Hotelketens nemen steeds meer particulieren hotels over en deze ketenvorming zal zich doorzetten

In het drie en vier sterrensegment zien wij dat steeds vaker hotels worden ingelijfd door ketens. Mogelijk dat dit ook in het 1-2 sterrensegment zal gaan gebeuren. Concurrentie binnen het segment is verder te verwachten van buitenlandse hotelketens. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Formule1 en Première Classe Hotels  (hiervan is al een vestiging in Breda) uit Frankrijk. Deze zullen zich, net als in Frankrijk, voornamelijk aan de invalswegen van de steden gaan vestigen. Met een prijsniveau wat duidelijk onder dat van de huidige 1-2 sterrenhotels ligt maar wel met de luxe van een eigen wc/badkamer.

In economisch mindere tijden heeft de gehele hotelbranche het zwaar te verduren

Alleen hotels die op de juiste manier opereren, communiceren, een hoge mate van persoonlijke aandacht en service bieden en hun gasten weten te vinden (en die doelgroep hen) zullen kunnen overleven in deze tijd. Zonder financiële buffer zullen de 1-2-sterrenhotels het moeilijk hebben. Door de transparantie zullen zij gedwongen worden om hun prijsniveau aan te passen naar voor hun gasten de verwachte prijs/kwaliteit. Het gebruik maken van yield management zal door de markt worden afgedwongen. Daarnaast is om te overleven het online aanwezig zijn, een must.

Lees het brancheboekje ‘Het 1- en 2- Sterrenhotel in beeld’ voor meer informatie.

Food for Thought

Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.

Van Spronsen & Partners groep
Rijnsburgerweg 80,
2333 AD LEIDEN
Telefoonnummer: 071-541 88 67
Klik hier voor een routebeschrijving en meer gegevens.