1 november 2016 – David Maartense, medewerker marketing & communicatie bij van Spronsen & Partners horeca – advies, blogt over de maaltijdbezorg-markt anno 2016. Naast thuisbezorgd.nl is er nu ook Ubereats, Deliveroo en Foodora.
Bezorgoorlog nu echt begonnen
De bezorgoorlog is nu echt begonnen. Tenminste, in de grotere steden. Toen ik afgelopen week neerplofte op de bank en de energie niet meer kon vinden om een fatsoenlijke maaltijd te maken, koos ik voor het gemak van een bezorgmaaltijd. Het fijne daarvan is dat je niet hoeft na te denken over wat er gekookt moet worden. Het nadeel ervan is dat het aanbod tegenwoordig extreem groot is. Het gevolg: keuzestress.
Naast thuisbezorgd.nl bezorgen op mijn adres ook Deliveroo, Foodora en sinds kort Ubereats. Mijn stemming bepaalt dan waar ik mijn eten bestel. Voor een pizza kies ik thuisbezorgd en heb ik de keuze uit circa 100 pizzeria’s. Wil ik een kwalitatief goede maaltijd dan kies ik voor één van de anderen. Maar welke? Want verschillen de diensten wel écht van elkaar? De maaltijden zijn van hogere kwaliteit en allemaal hebben ze hippe fietsende bezorgers.
Aangezien de diensten qua werkwijze en aanbod niet veel van elkaar verschillen, is het aan de marketingmannen om zo snel mogelijk ‘fans’ voor zich te winnen. Zoveel mogelijk. Deliveroo opende al een pop-up in de Kalverstraat voor naamsbekendheid en Foodora bracht ouderen verkoeling op een hete zomerdag. Ubereats heeft in vergelijking met de andere twee nog wat in te halen en zijn een charmeoffensief begonnen door geen bezorgkosten door te rekenen, kortingscoupons uit te delen en geen minimum bestelbedrag te hanteren in de eerste maanden.
Het is dus afwachten wat er de komende jaren gaat gebeuren. Thuisbezorgd (nam onlangs concurrent Just Eat over) zal wel veilig zitten. Die richten zich op de grote massa en hebben landelijke dekking. Bij Deliveroo, Foodora en Ubereats (momenteel alleen nog in de grote steden) daarentegen is er beduidend minder keuze maar zijn de maaltijden wel van hogere kwaliteit.
Concurreren de diensten elkaar kapot of is er genoeg taart om te verdelen voor iedereen? Met een ‘maaltijdbezorg-markt’ van € 1 miljard in 2016 (sinds 2014 bijna verdubbeld) lijkt het er in ieder geval op dat ondernemers er een extra mogelijkheid bij hebben om de mindere uren meer rendabel te maken. Zeker als je je bedenkt dat op dit moment ‘nog maar’ 48% van alle Nederlanders minimaal 1x per jaar eten besteld. Nu alleen nog de keuze maken via welke bezorgservice jij jouw maaltijden laat bezorgen.
Contact
David Maartense, medewerker marketing en communicatie van Spronsen & Partners horeca – advies. David is te bereiken via e-mail op davidmaartense@spronsen.com en telefonisch op 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.