13 december 2017 – Lennert Rietveld blogt over wat bij Van Spronsen & Partners horeca – advies een haalbaarheidsonderzoek inhoudt en waarom dit niet ‘even’ snel kan…
Bij de ontwikkeling van een horeca of leisure-plan naar de uiteindelijke uitvoering komt een ontwikkelaar of ondernemer nogal wat hobbels tegen. Na bestemmingsplan(wijzigingen), milieu en verkeerstoetsingen, ladder-toets, architecten, interieurs en dergelijke moet er nog een financiering geregeld worden. Niet geheel onbelangrijk en dus wordt gekeken naar banken, private equity of private financiers voor de financiering. Horeca en leisure hebben de naam risicovol te zijn vanwege de hoge kans op uitloop investering en ‘cowboy ondernemers’. Met name startende ondernemers lopen veel risico. Daarom klopt men (via een bank of op eigen initiatief) bij ons aan voor een haalbaarheidsonderzoek.
Onze aanpak is helder en simpel: wij beoordelen ieder project en ondernemer op zichzelf staand. We bezoeken altijd de locatie zelf, we toetsen de ondernemers en hun relevante ervaring, we voeren het marktonderzoek uit en we rekenen financieel graag zelf alles na. Geen lopendebandwerk want geen enkel project is hetzelfde. En hier wringt vaak de schoen.
In alle stappen die een ondernemer heeft moeten zetten, is dit onderzoek vaak één van de laatste hordes. Nog even de haalbaarheid laten toetsen en dan kunnen alle partijen van start. Dus is de strekking van de vraag dan ook vaak: “Kunnen wij snel de haalbaarheid bepalen?” en “Aangezien alle onderzoeken reeds gedaan zijn, hoeft er toch niet veel meer te worden onderzocht?”. Wij begrijpen deze vraag en insteek, en zullen er alles aan doen om zo snel als mogelijk de toetsing af te ronden.
Maar juist in de horeca zijn alle factoren van belang voor de slagingskansen van een project. Wordt er teveel geïnvesteerd vanwege onjuiste calculaties of verkeerd bouwmanagement? Blijkt de ervaren ondernemer toch geen begenadigd horeca-exploitant? Valt de locatie tegen door slechte zichtbaarheid? Of is het concept niet goed doordacht of teveel geknoei? Allemaal factoren die potentieel tot een te lage omzet en mogelijk faillissement kunnen leiden.. Daarom moeten wij alle factoren grondig toetsen om uiteindelijk de omzetinschatting en exploitatieprognoses te kunnen vaststellen. Bij ieder project opnieuw.
Wij bepalen dus graag, alleen niet ‘even’ de haalbaarheid van uw horeca- en/of leisure project. Zodat u zo’n stabiel mogelijke start heeft…
Lennert Rietveld, senior adviseur bij van Spronsen & Partners horeca – advies. Wil jij contact opnemen dan kan dat via lennertrietveld@spronsen.com of telefonisch: 071 541 88 67 of via LinkedIn.
Vul hieronder je gegevens in om maandelijks als eerste onze onderzoeken, blogs en interessante artikelen te ontvangen.